Betekenis van bloemetjes buiten zetten

12.03.2021
Auteur: Judy

Dat is een ventje om in een praam te zetten. Stoett vermeldt dat de uitdrukking teruggaat op "zich met een bloem uitdossen".

Iemand op zijn nummer [plaats] zetten. Iemand die iets slechts gedaan heeft zal daarvoor uiteindelijk zijn verdiende straf krijgen. Iemand de voet op de nek zetten. Hoezo bloemetjes en waarom buiten zetten? Zijn maag [lijf] op de leest zetten. Iemand buiten de deur walsen. Deze snap ik ook niet: 'daaraan heb ik een broertje dood' oftewel: 'daar heb ik een hekel aan'.

Ergens een punt achter zetten. Dat is te dwaas om op een hek te zetten. Dat gaat buiten de kerf. Deze zegswijze gaat terug op het letterlijk verliezen van een broertje aan de dood door een ziekte. Hij heeft buiten de waard gerekend.

Deze zegswijze gaat terug op het letterlijk verliezen van een broertje aan de dood door een ziekte. Meer hierover lees je in ons cookie statement. Dat is een ventje om in een praam te zetten.
  • In het Junior Spreekwoordenboek van Van Dale wordt geopperd: "Misschien verwijst de uitdrukking naar een vroegere gewoonte om huizen bij bepaalde feesten met bloemen te versieren of om bepaalde bloemen weer buiten te zetten als de winterperiode voorbij was. Hij staat daar buiten.
  • Hey, nou is me veel duidelijk geworden, dankjulliewel dames! Gegevens wijzigen.

Men moet de kat niet bij het spek zetten. Iemand de tien geboden in het gezicht zetten. Iemand te kijk zetten. Dat is te dwaas om op een hek te zetten. Home Spreekwoorden op trefwoord Spreekwoorden A-Z. Dat wordt echter nergens bevestigd.

Home Spreekwoord De bloemetjes buiten zetten.

  • Vroeger was ook de variant daar heeft hij een broer tje aan verloren gangbaar, maar tegenwoordig niet meer. Iemand de voet op de nek zetten.
  • Carmen11 Niet meer actief. Iemand buiten de deur walsen.

Lid worden. Onze Taal als cadeau. CreaLinda Bekend lid. Ja, dat heb ik ook met dat zit wel snor. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale herinnert ergens een broertje dood aan hebben aan de grote kindersterfte van vroeger.

Nieuwsbrief krijgen?

Kennelijk was het buiten de deur zetten van bloemen een veelvoorkomende bezigheid. Home Spreekwoord De bloemetjes buiten zetten.

Herkomst van bloemetjes buiten zetten.

Wie de bloemetjes buitenzet, is aan het feesten. Herkomst van bloemetjes buiten zetten. Home Spreekwoorden op trefwoord Spreekwoorden A-Z.

Spreekwoorden met overeenkomstige trefwoorden Zijn achterdeur open zetten. Topicstatus: Niet open voor verdere reacties.

Weet jij het antwoord?

Je naam of e-mailadres: Heb je al een account? Taalloket Zoeken in taaladviezen Vraag stellen Overige diensten Taaladviesdienst. Iemand in een lijstje zetten. Iemand op zwart zaad zetten.

Zal ik even een voorbeeld geven: Achter de ellebogen? De poes op de bak zetten. Iets op poten zetten. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale is de herkomst van deze uitdrukking niet bekend. Stoett vermeldt dat de uitdrukking teruggaat op "zich met een bloem uitdossen". Ja, dat heb ik ook met dat zit wel snor. Iemand bij zn lurven pakken is dus iemand bij zn vodden pakken, betekenis van bloemetjes buiten zetten. Home Spreekwoord De bloemetjes buiten zetten. Lilith Fanatiek lid!

Deze woorden beginnen met `bloemetjes`

Of boontje komt om zijn loontje wie of wat is boontje? Dat is zijn ‘loon’ voor het uitlachen van de anderen. Carmen11 Niet meer actief.

Het kind zette een keel op. Hoe doe je dat dan. Iemand op de dril zetten. Nieuwste nummer!

 Ontdek ook...